...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
Include file. A teljes stilizált verzió @ bringablog.hu/index.php?year=2022
#152 Miért nincs (több) videózás?
bringázás, videózás, kamera, youtube2022 / Január
Régebben csinálgattam videókat is - bár leginkább zenéseket - de aztán az a tevékenységem abbamaradt különböző okok miatt. Az egyik ok, hogy ez a kamerám nem valami túl jó. (igaz a kedvem is alább hagyott egy idő múlva, meg az a fránya idő, amiből sosincs elég, stb) Sem minőségben (bitrate, esti felvételre alkalmatlan, stb), sem formafaktorban sem. (bár kb ugyanúgy néz ki az összes akciókamera.) De talán a fő ok, hogy nehéz vele úgy videózni, hogy ne rázkódjon a kép. Ugyanis semmilyen software-es rázkódás-csillapítás nincsen benne. Utólag is lehetne vele mókolni, de azt kihagynám megfelelő hardwarek nélkül. Pláne, hogy abban sem bízom, hogy elfogadható lenne számomra. Bár nem tudom mára ez milyen fejlődést ért el, de régen kifejezetten utáltam az ilyen videókat nézni. Nagyon fura volt nekem az ide-oda billenő (warping) kép. Persze lehetne venni valami gimbal szerű mechanikai stabilizálót, de akkor megint ott vagyok, hogy azzal együtt egy "órmótlan" valamit kellene valahova felszerelnem. Szóval nem egyszerű ez, hogy normális videókat készítsek akár a túráimról is. (pedig már tervben van egy ideje)

Nekem az ideális az lenne, ha valamilyen kisméretű és lapos kamera létezne, amit esetleg egy mellkasövre (vagy hátitáska övére) tudnék tenni. Vagy, ha simán a baseball sapkámra is rá lehetne tenni, mert olyan pici méretű lenne. (pl külső akkus lenne ebből a szempontból a jó) És persze szolid kinézettel. Van ilyen? Ráadásul amivel nem lenne gond a rázkódó kép sem. ^^ - Hát na! Ez van kéremszépen. Nagyok az igényeim. (minőségben annyira nem nagy, mert elég a fullHD felbontás nekem. Nagy látószög sem érdekel annyira. Viszont jó szenzor lényeges lenne, hogy este is frankó videókat lehessen vele készíteni.) Pluszban nehezíti a dolgokat, hogy nagy összegeket meg igazából nem akarok erre áldozni. A meglévőmmel talán még valamit összehozok azért a jövőben. (mert van egy poénos ötletem, amit kb 5 éve akartam megcsinálni és nem nyugszom, amíg el nem készítem egyszer. ^^) De ezen kívül is talán újra előveszem még 1-1 túránál. Bár nem rég elővettem és kiderült, hogy az akkuja elég hamar veszít a töltésből, így úgy néz ki, hogy ahhoz is hozzá kell majd nyúlnom.
#151 CSM: Lámpa építés, 4. rész
lámpa, fények, világítás, építés, csináldmagad2022 / Január
Kicsit mókoltam az első lámpámmal is pár (5-6) hete. Most egyelőre csak külalakban és rögzítésben, mert nem voltam megelégedve az előző verzió kormányra való felfogatásával. A korábbi lámpa 1-1 kisebb mágnessel rögzült két kormánybilincsre. Tehát ha levettem a lámpát nappal, akkor a kormányon ott maradtak ezek a műanyag bilincsek. Ezen változtattam most. Na meg magán a lámpa "testén" is csiszoltam picit. Továbbra is maradok a mágneses rögzítésnél, hiszen pikk-pakk megvan a fel- és leszerelés. Csak éppen most a stucni kormány rögzítő 4 csavarjára rögzül az egész szerkezet. (vagyis még most csak a felső kettőre és nagyobb/erősebb mágnesekkel.)

Egyelőre ez sem végleges verzió, azért ez erősen látszik is. A végső tervek megvannak a fejemben már, csak nem tudom még abban a formában kivitelezni. Nyilván ez a rajz is csak egy nagyon alap vázat mutat. Bárhogyan is fog kinézni végül (egy darab alumínium tömbből munkálom meg, vagy esetleg több darabból, lesznek-e rajta hűtőbordák, vagy sem, 2 ledes marad-e vagy 1 lesz végül, stb), a lényege a rögzítés, amit kb így akarok. Már 2 db neodymium mágnes is elég jól megfogja, hát még majd 4 darab.

Egy a lényeg, hogy talán egyszer sikerül ezt így ebben a formában megvalósítani. És akkor jóság lesz. De ha nem is 100%-ban így, akkor valamelyest hasonló megoldás lesz, amit esetleg házilag meg tudok csinálni.

(Év végétől az új év elejéig amúgy valami gebasz volt a szerverrel, mert napokig nem tudtam semmilyen módon elérni az oldalt. Elvileg csak az én IP címemmel volt gond... Ehh. Na mindegy. Elvileg most már jó lesz.)

Képek: 02 - 03 - 04

Kapcsolódó bejegyzés: CSM: Lámpa építés, 3. rész