...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#47 Helyzetjelentés: Váltás
vélemény, teszt, információ 2018 / Április
Már egy ideje használom a markolatváltót, amit átalakítottam és egész jól megszoktam. Bár kezdetben többször a hüvelykujjammal akartam váltani. :D A szokás nagy úr ugye. Az is igaz, hogy bizonyos helyzetekben (pl. lépcsőzés) figyelni kell, hogy hol fogom a kormányt, mert képes vagyok olyankor "leváltani" (erősebb fokozatra) vele. A gumi részt én levettem a váltóról, (esztétikai okokból) ezért kesztyű nélkül elég nehéz felfele váltani. (a nagyobb fogaskerekek irányába) De egyelőre nem zavar különösebben. Néha ugyan kell egy picit utána állítani, de szerencsére van bowden állító is rajta. Gondolom ez meg betudható annak, hogy nem éppen minőségi alkatrész. (vagy az új bowden még mindig nyúlik. Ezen a váltón meg elég erős rugó is van ráadásul)

Na igen, és lehetne kisebb, designosabb is. Persze egy olcsó váltótól mit lehet várni ugye. De még az idén szerintem fent hagyom. Gondolkodom ugyan egy frikciós váltó beszerzésén is (Sunrace SLM96), mert attól egyszerűbb már úgy sem lehet semmi. (Én meg szeretem az egyszerű dolgokat) Viszont egyelőre még nem akarok kiadni érte sokezreket, mert lehet nem is tetszene és nem használnám. A végén úgy járok, mint a Zee váltókarral, hogy pár napig volt fent csak. Bár ki tudja... lehet hirtelen felindulásból elkövetem ezt a "bűntettet". ^^ (Bár egyre többször kacérkodom a SS MTB gondolatával is. hm...)

Érdekes, hogy nem nagyon van minőségi darab az ilyenekből. Talán SRAM-nak van a high-end cuccai között hasonló. De formailag az se újdonság. Pedig belegondolva meglehetne ezt is frankón csinálni. Pl ötvözni a trigger shifter és a grip shiftert. A formája egy markolatváltóra hasonlítana, de ugyanúgy karokkal váltanánk le és fel, mint a két karos váltóknál. Vagy a markolat koncepció megmaradna, csak sokkal kompaktabbra, szebbre, strapabíróra megcsinálni. Hm... Lehet csak nekem jönne be!?