...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#48 Már megint: Egy sebesség
vélemény, teszt 2018 / Május
Csak nem hagy nyugodni a téma. - Kitaláltam, hogy egy teljes napot úgy biciklizek, hogy csak egy sebességet fogok használni. Persze az egy napból lett több hét is. Amikor ezt írom, már a 3. hete így nyúzom a gépet. ehh... (A bringázásaim során szerintem összesen csak 3-4 sebességet használtam - mivel nem hegyeken, hanem csak terepen használom. - szóval annyira nem extrém ötlet.) Ami az áttételt illeti, választásom a 15 fogszámú fogaskerékre esett. Elöl ugye meg adott a 32-es tányér. Ezt előtte tapasztaltam ki, hogy kb melyik lenne a "legjobb" általános felhasználásra. Hogy haladjak is, meg azért pár nagyobb emelkedő se fogjon ki rajtam. A 13 már nehéz lenne meredekebb emelkedőn, a 17 meg nagyon pörgős síkon. Így maradt a 15-ös. Persze síkon ez is pörgős még, de ezzel már lehet haladni is. Érdekes, hogy a GPS szerint 40 Km/h-t is kitekerek így. (amit nem hiszek el) Persze a lábam ilyenkor mint valami darálógép. :D Aztán ha megedződöm, bármikor lecserélhetem 13-asra. ^^ (A mostani kiosztásom egyébként 11-13-15-17-19-21-23-26-30-34)

Vegyes utakon használtam, ami aszfaltot, erdei utakat, ösvényeket és földutakat jelent. Sőt, nagyon homokos (süppedős homok) részen is. Emelkedők, dimbek-dombok is voltak többször az utamon, ezért szerintem kellően lefedtem minden elém kerülő útviszonyt. Nyilván ez egy kompromisszum, mert tökéletes nem lesz sose. A hegymászás más téma. Ezért hagyom meg majd a Zee váltómat, ha valamikor hegynek indulok és esetleg szükségem lesz rá. És ezért valószínű, hogy kezdetben csak a láncfeszítős megoldást használom. Nem akarok még semmit véglegesre megcsinálni.

Az emelkedőkre való feljutást a Sóstói erdő tornapálya mögötti részein és a Robinson dombon próbáltam ki, több helyen is. Persze néha kellett egy kis "nekifutás", de probléma nélkül sikerült. Kivéve 1x, amikor pont a vége előtt fulladtam le. :) Igaz, az egy hosszú szakasz is volt és pont a végére lett nagyobb az emelkedés szöge is. No de nem magyarázkodom, mert ha ráedződik az ember, akkor ez is simán menne. Meg mégis mi van, ha nem megy? Semmi. Feltolom és haladok tovább. Problem solved.

A 32/15-ös áttétel amúgy nincs is messze a kezdő SS-eseknek ajánlott 2:1-es aránytól.(32/16, 34/17, stb) A döntést nem sietem el, de egyre valószínűbb, hogy jövőre (ha kibírom addig ^^) már az ORB 1x1-gyel nyomom.