...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#50 Terep-körkép
információ, túra, bringaút 2018 / Június


Aki megteheti, az elutazik olyan helyekre, ahol ki tudja élni a hegy iránti vágyát. Én inkább amint tudok, már pattanok is a gépre és nyomom. Nem baj, ha nincs hegy. De terep viszont van bőven itt is. Nem tudom miért, de én azt szeretem, ha az út nem aszfalt és nem egyenletes. (a kátyúkat én se szeretem azért) Meg persze az sem utolsó szempont, ha nincsen autós forgalom. Szóval erdők, földutak, ösvények. Ez kell nekem! Én a bringámat se MTB-nak nevezem, hanem ORB-nak, mint Off-road bike.

Általában a Sóstói erdőben tekerek legtöbbször, de van, hogy azért sokkal messzebbre is elindulok. Ez igazából kedv és persze idő kérdése is. Ha csak ide az erdőbe megyek, olyankor tuti kimegyek Sóstóra is, hiszen az út is oda vezet gyakorlatilag. (mindkét erdőrész esetén) Megpihenni, napozni, vagy csak úgy. Ha inkább a több km vonz, (mostanában többször megyek messzebb) akkor a város környékei felé veszem az utam. Gondolok itt pl Nyírpazony és Nyírtura fele. Kilométerben nézve ezek ilyen 15-20km távolságot jelentenek a várostól.

Aztán szoktam a SZÁÉV horgásztó fele is menni és ott megpihenni picit. Ez pl sóstóhegy felől megközelítve Körmenditanya és Libabokor után található Nyírtura irányában. Vagy Libabokron át Nyírpazonyig is vezet egy jó hosszú földes út, erdős rész. Vagy ha a másik irányba nézzük, akkor Kemecséig. Na persze itt sokszor szántások mellett is haladunk. Ami engem nem zavar, csak itt igazi folyós, laza homokkal tele az út. Vagy a Nyíri arborétum felé, ami Sóstóhegy és Nyírpazony között helyezkedik el. Itt egy elég nagy erdő rész is van, illetve földutak. Erre volt egy nagy "kilátó" is (gondolom a vadászoknak) de idén már a nyoma sincs meg. Elég rozoga is volt, nem csodálom, hogy lebontották. Nyírtura mellett is van egy jó nagy erdő, amin keresztül akár Sényőben is kiköthetünk. Ezeket az útvonalakat azért szeretem, mert részben erdőben vagy földúton haladhatok. Távol az autóktól. Persze az ilyen típusú "túrákhoz" mindig jól felkészülök. (víz, kaja, defektvédelem és persze szerszámok)

Vagy eltekerhetünk a Harangodi Tóhoz is, ahol szintén van erdős rész. Ez Nagykállónál van és bár csak kb 10-15 km, de sokat kell forgalmas autóúton menni a célig. Viszont kárpótlásként szép hely.

Ja és nem szabad elfelejtenünk Tokajt se, hiszen 1 éve már bicikliút is van végig. Én még nem próbáltam ki, hiszen az aszfalton való gurulást annyira nem kedvelem és ilyen távon már "unalmas". - Na de talán majd egyszer.