...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#63 Szerviz: Lánctisztítás
Január - szerviz, szerelés, karbantartás, tisztítás2019 / Január
Még mindig lánc téma, mert ez eddig valahogy kimaradt az oldalról, pedig eléggé alap dolog és viszonylag sűrűn is érdemes elvégezni. Feltéve, ha tényleg terepen gurulunk leginkább. Aszfalton tekerésnél ritkábban is elég, mert kevesebb port szed össze a lánc. Bár talán a paraffinos irományomban már említettem, hogy én hogyan is tisztítom a láncot, de külön írást még nem írtam róla. Íme akkor most ezt pótlom.

Kezdetben én is csak letöröltem egy ronggyal, illetve egy már nem használt fogkefével dörzsöltem végig a láncot és a váltógörgőket olajozás előtt. Ebben ki is merült a lánctisztításom. Így persze nem lehet tökéletes munkát végezni, de azért a többségnek, akik csak városban tekernek (munka, iskola, bolt, stb) ez is elegendő. Így gondoltam ezt én is, de engem zavart a homokszemek hangja, karistolása, így idővel vettem egy lánctisztító készüléket. Ez egy műanyag dobozka, amiben van pár forgó kefe, illetve egy kis tartály alul, amibe lehet önteni a tisztító folyadékot. Ezzel már viszonylag jól meg lehet tisztítani a láncot, de nekem ez sem volt elég. Szinte csak pár alkalommal használtam ezt a szerkezetet. Ekkor jártam utána a neten, hogy mégis ki hogy tisztítja a láncot. Találtam is egy rém egyszerű és hatásos módszert, amit azóta is használok.

Csak egy zárható tartályra vagy tégelyre van szükségünk, amibe belefér a lánc, illetve a tisztító folyadékunk. Értelemszerűen oldható szemes láncot kell ilyenkor használnunk. Én most erre a célra egy shakes palackot használok. Ezt lezárva csak jó alaposan össze kell rázni. Ez után a már koszos folyadékot kiöntöm egy ülepítő tartályba (a későbbi újrahasznosításhoz) és egy újabb adag (kb 2 dl) láncmosó folyadékkal újra ismétlem az egészet. Én általában 2x szoktam egymás után. (Ritkán akár három alkalommal is) A piszkos folyadékot összegyűjtöm és ülepítés után leöntöm róla a viszonylag tiszta és újra használható mosófolyadékot egy erre a célra használt palackba. Így a környezetet se károsítom annyira és anyagilag is jobb így. (Egy ideje én is brigéciolt használok, de régebben nitro higítóztam. Na persze nem úúúgy.. =D )

A láncot ezek után egy tiszta ronggyal áttörlöm és a napon megszárítom (15-30 perc), vagy ha úgy nem lehetséges (pl ősszel, télen), akkor egy régi, erre a célra befogott hajszárítóval rásegítek. Ezt a folyamatot kb hetente 1x-2x ismétlem. De hetente egyszer mindenképpen. - Használhatnék 2 láncot is, hogy csere idejében mindig legyen egy használatra kész láncom. Így ráérne a már levetett láncot akkor megtisztítanom, amikor éppen van időm és nem akkor, amikor már pont szükség van rá. De egyelőre csak egy db láncot használok. Az egész procedúra megvan kb 2 perc alatt. A száradási idő csak, ami miatt tovább kell picit várni, hogy újra kenhessem a láncot. Ami meg szintén nem tart 30 percnél többet.

Kapcsolódó bejegyzés: Lánckenés: Paraffin