
Igaz, hogy biciklis témájú a blog, de ha tág keretek között nézzük, ez is ide tartozhat végül is. A nagyobb biciklis oldalak és magazinok is előveszik ezt a témát, mint a mit együnk közben kérdés megfogalmazásánál. Hiszen a biciklit hajtó embert leginkább szénhidráttal kell feltankolni. No meg vízzel. Szóval a bringa se megy ingyen. A különféle cukros, szirupos akármis bolti cucc meg azért nem éppen a legjobb. Néha elmegy, de azért állandóan nem kell.
Régebben említettem már, hogy a bringás útjaim során szoktam magammal vinni nassolni valót. Pl energiaszeletet. Most a "saját" receptemet osztanám meg, mert szerintem nagyon jó. Az eredeti recept egy külföldi oldalon volt, de ez picit másabb már, mert alakítgattam. Igazából ez egy fehérjével dúsított energiaszelet. Van benne gyorsan (méz) és lassan felszívódó szénhidrát (zab), na meg persze fehérje is bőven. Illetve a zsírsavakról sem szabad megfeledkezni, amik igazán jó minőségűek. (magvakból) Az energia részét tehát a zab, a dió és mandula (olajtartalma) adja. - Tény, hogy nem olcsók az alapanyagok, de egyszer kiszámoltam és egy jobb bolti fehérjeszelet árához képest kb a feléből/harmadából kihozom magamnak. És ebben a legtöbb anyag tényleg nyersanyag, nem holmi tartósított dolgok. Sőt, kedvemre variálhatom az összetevőket. Pl sima zabpehely helyett mehet bele müzlikeverék, ami már magában elég változatos összetevőkkel bír. Amit én szoktam használni az a LIDL-ben kapható Crownfield müzli. Ebben van teljes kiőrlésű zabpehely, telj. kiőrlésű búzapehely és rozspehely, lenmag, kókuszreszelék, mogyoró, kukoricapehely, napraforgómag, földimogyoró, mandula és mazsola is, de én az utóbbit kiszedem belőle.
De nézzük akkor a hozzávalókat!
- Kb 800-1000 gr zabpehely, vagy akár müzlikeverék. (Ez a kezdő adag, mert a későbbiekben esetleg picivel több is kellhet)
- 200 gr csoki ízű tejsavó fehérjepor
- 2.5 dl csokis tej alapú ital (Müller), vagy szója alapú is lehet. (pl Alpro/Joya)
- 3-5 evőkanál tetszőleges fajta méz (nekem elég ennyi, a túl édeset nem szeretem.)
- 100 gr szeletelt mandula
- 240 gr dió
Elkészítési idő: Kb 60-75 perc.
A zabpelyhet ledaráljuk (így könnyebben összeáll majd a massza. de egy kisebb része mehet bele egészben is) és félretesszük. A mandulát és a diót egy konyhai aprítógépben addig kínozzuk, amíg egy sűrű, ragadós masszát nem kapunk. Ez lesz tulajdonképpen az egyik "ragasztó" anyagunk. (mivel nem sütünk!) A mogyoróvaj kifejezésből kiindulva ez tulajdonképpen "dióvaj", némi mandulavajjal.
Előveszünk egy nagy tálat, amibe összeöntjük a nedves összetevőket és alaposan összekeverjük. A tejet, a mézet és ezt a mandula-dió-vaj pépet. Ebből lesz egy sűrű massza. Ezután belekeverjük a fehérjeport és így egy még sűrűbb, ragadós masszát kapunk. Végül beleöntjük a ledarált zabpelyhet. Ezt célszerű nem egyszerre beleönteni, hanem 3-4-5 alkalommal, kisebb adagokban hozzáadni. Addig keverjük, amíg már nem nagyon tudjuk keverni, mert olyan sűrű minden. Ekkor a kezünkkel kell gyúrni, mint a tésztát. Ha kell (ilyenkor még szokott kelleni), tovább adagolni a zabpelyhet. Ezt mindaddig kell gyúrni, amíg olyan masszát nem kapunk, ami már nem ragad le (se a kezünkre) és egy nagy cipóvá lehet gyúrni. Ekkor lesz jó az állaga. Innentől már csak ki kell nyújtani és tetszőleges méretűre vagdosni. Szeletelés után én 30 percre beteszem a fagyasztóba és utána pedig a hűtőben tárolom, lefedve. Napi 2 szelet és kb 1 hétre elegendő. Persze ez függ a szelet méretétől. (Én 60-100gr közötti darabokra vagdosom.)
Sok változatát kipróbáltam már. Pl mandula helyett lehet sótlan földimogyorót használni. (Vagy akár csak ezt, így jóval olcsóbb lesz) Akár többet is mint 100 gr, de arra figyeljünk, hogy a "vajhoz" való összes magvak tömege 340gr maradjon. Szóval akár rakhatunk bele földimogyorót, diót, mandulát is egyszerre. (az aprítónak mindegy mi. ha olajos mag, akkor péppé aprítja) Tipp: Az aprítógép a tároló oldalára fogja kényszeríteni a már őrölt magvakat, amit időnként manuálisan, (pl egy kanállal) le kell kaparnunk, hogy a pépesítési folyamat újra beindulhasson. Ezt 3-4-5x is meg kell tennünk majd. Persze ez a géptől is függ, de előbb-utóbb célba érünk.
Vagy rakhatunk kevesebbet is magvakból mint 340 gr, de akkor pl egy pici olívaolajjal vagy tökmagolajjal, vagy bármilyen nekünk szimpatíkus olajjal pótoljuk még a zsírsavakat.
Rumot is lehet beletenni egy picit, ha fel akarjuk dobni. :-) Mármint az íze miatt. De ahogy én leírtam az úgy szuper finom és krémes. Az állaga kb olyasmi, mint a boltokban kapható kókuszos rúd. Persze nyáron, főleg ha a zsebemben van, akkor még krémesebb lesz, de nem olvad el és nem megy szét. Csak puhább lesz.
A tápanyagértékek körülbelül a következőképpen alakulnak eme hozzávalókkal:
1000gr zabpehely, 200gr fehérjepor, 2.5dl müller csokis ital, 4 evőkanál méz, 100gr mandula, 240gr dió.
Így egy 100 grammos szeletre jut:
15.7gr zsír, 7.2gr cukor, 21.13gr fehérje és 5.34gr rost. Külön az energiákat nem számoltam, de az alkotóelemek energia egységével felszorozva 254.62 kcal (1065.33 kJ) jön ki. Szóval ennyi biztosan megvan.
Végül annyit még, hogy a massza gyúrása igencsak megdolgoztat. Önmagában felér egy edzéssel. :)
További képek: Hozzávalók - Müzlikeverék - Nyers magvak - Pép - Sűrű massza - Végső állag