...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#67 CSM: Lámpa-dilemma...
lámpa, világítás, csináldmagad, gondolatok, tervek, dilemma2019 / Február
Light

Még december közepén rendeltem meg egy donor lámpát, hogy majd azt én jól átalakítom első bringalámpának, de még csak most érkezett meg február 5-én. (Tudom, év végén a Kínaiak el vannak foglalva a közelgő új évi ünnepükkel, stb. Mert amúgy máskor 3-4 hét alatt itt van.) Nem is ez a lényeg - habár már kezdtem lemondani, hogy megjön - hanem hogy nagy dilemmában vagyok most a lámpával kapcsolatban. A terv az volt - illetve még az is - hogy én majd erről a fejlámpáról levágom a középrészt és magam fabrikálok hozzá plusz hűtőbordát, illetve egy felfogatási rendszert neki, amivel a kormányra, pontosabban a stucni elé tehetem minél jobban a kormány síkjába simulva. Az aksi részét pedig a villanyakban rejteném el, aminek a tartószerkezetét már meg is csináltam amúgy. Ez mind szépen és jól is hangzik. A lámpát kibontva viszont kiderült, hogy sokkal kisebb a LEDegység része, mint azt hittem. A másik, hogy max fokozaton eléggé felmelegszik a lámpa. (Ilyenkor 1280mA az áramfelvétele.) Tehát kérdéses a hűtés hatékony megoldása, ha már így alapállapotban is elég hamar felmelegszik. Ez az akkumulátornak se tesz jót hosszútávon. Igaz, az eredeti tervemben az akku külön lenne és a menetszél elvileg jobban hűtené a LED-es részt, mint statikus állapotában, ahogy teszteltem.

Aztán ott van még az is, hogy ugye van nekem a kormányba építve egy városi helyzetjelző lámpám is és ez az új lámpa viszont eltakarná azt. :/ Amit viszont sajnálnék. Tehát az eredeti tervem megint csak nem jó így. Esetleg azt tudnám erre kitalálni, hogy könnyen le- és feltehetőre csinálom meg az új lámpát, amit csak akkor tennék fel, amikor kell. De így viszont megint csak késni fog ennek a lámpának a megépítése. (Amúgy már vagy 3 éve tervezem ezt az első lámpát megépíteni. ehh. Mindegy. Jó munkához idő kell. =) )

Ideiglenes megoldásként kábelkötegelővel és az eredetileg tervezett bilincsekkel feltettem a bicajra, ami annyira nem is vészes így se. Bár így nyilván jobban kiáll, mint azt eredetileg terveztem, de hát na... ez ilyen most egyelőre. A fénye nem rossz, de most ebben a nedves környezetben nem adja még jól vissza a láthatóságot. Persze fényesebb, mint a Fenixem és ami sokkal jobban tetszik, hogy szórtabb a vetített képe, hiszen a foncsor is elég picike. Becslésem szerint 500-600 Lumen körül lehet a fényerő, ami azért már elegendő off-road mókához. (erről képet majd nyáron) Igazából a Fenixem 240 lumenje is elegendő erre a célra már, csak az eléggé egy helyre fókuszált fényű. Az inkább távolra világítani jobb. Ami nem tetszik a lámpában, hogy eléggé hideg fénye van. De ugye nem szabad sokat várni az olcsó lámpáktól. Azok általában mindig hideg fehér LED-del vannak szerelve.

Egyébként Cree XM-L2 LED van benne, pedig XP-G2-est írtak a leírásban. Végül is így jobban jártam, mert az picivel modernebb, fényesebb dióda. Igaz, nagyobb is, de ezáltal legalább szórtabb a fénye. (ez most előny nekem)

Szóval most ezen agyalok, hogy hogyan is legyen... Mert lehet rendelek még egyet, amit meghagyok eredetiben, ezt meg széthekkelem. Főleg, hogy amúgy tetszik nagyon a cucc. Ha az egyiket el is rontom, még mindig tudom használni a másikat eredetiben. (akár a fejemen is, hiszen eleve fejlámpa vagy valami gyors rögzítéssel ott, ahol most van)

Pár infó a lámpáról. Bekapcsoláskor "50%-os" a fényerő, aztán lehet 100%-ra váltani vele. Ez után a gombnyomásra kikapcsol és kezdődik elölről ez a 3-as ciklus. Illetve ha hosszan nyomjuk a gombot, akkor egy 5 db különálló fényerő fokozatú cikluson megy végig. Ahol elengedjük a gombot, azon a fényerőn áll meg. Nem jegyzi meg a legutóbb használt fényerőt, de sebaj. Igazából a megadott fényerősségek sem pontosak, ugyanis ahogy mértem, azok a felvett áramerősségeknek felelnek meg leginkább. Pl az "1200 Lumen" sose volt annyi, az inkább az 1200mA-hez közelít (mérve 1280mA). Illetve sorban a különböző módokban felvett áramok nagysága ezek: 1280mA, 630mA, 320mA, 130mA, 60mA. Lényeg, hogy van 5 különböző fényerősségünk. Illetve szerencsére a villogó fokozatot eldugták, amit amúgy 2 db gyors klikkre hoz elő és maximális fényerőn villog. Jár hozzá USB kábel és azon keresztűl is tölthetjük. 18650-es Li-Ion akkuval működik. - Folytatás remélhetőleg nyáron.

Kiegészítés:
Úgy eltettem a lámpa tartóját, hogy eszembe se jutott, hogy azt is fel tudom használni ideiglenes tartónak. A Közepén volt egy kis pöcök, ami a lámpa elfodulását hívatotta megakadályozni, de mivel amúgy is elég gyengén fogta, ezért kitörtem és most így a helyzetjelző fényem kilátszik a résből. (ha nincsen betéve a lámpa persze) Ezt is kábelkötegelővel rögzítettem egyelőre, hiszen ideiglenes megoldás.

A lámpáról még több infó...

További képek: Ideiglenes 01 - Ideiglenes 02 - Ideiglenes 03 - Ideiglenes 04