...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#76 Nézőpont: Biciklis szemmel
vélemény, düh, bosszantó, zavaró, nézőpont2019 / Április
Biciklisként számos kellemetlen, bosszantó és zavaró dolgot is felfedezek útjaim során. Itt leginkább most a közlekedéssel kapcsolatos dolgokra gondolok, de lehet az bármilyen jellegű is. Pl egy gyalogosok által éppen sűrűn használt részen miért száguldozik valaki a bringájával? Számtalanszor tapasztalom ezt Pl Sóstón, vagy a belvárosban is. Gyerekekre és idősekre nem gondolva cikáznak össze-vissza és hajtanak gyorsan. Ez a magatartás pedig rossz fényt vetít ránk bicajosokra. Az autós bicajos ellenszenv már eleve egy létező dolog, szóval nem kellene még a tűzre tenni. Inkább javítani kellene a közlekedési morált, hogy figyelünk másokra is.

Szóval ide összegyűjtöttem pár általam is megélt szituációt, vagy személyes nézőpontomat bizonyos dolgokkal kapcsolatban.

Biciklisek, gyalogosok:
Hogy ha két biciklis megy egymás mellett és éppen beszélgetnek, gyakorlatilag másra nem is figyelnek nagyon. Ez akkor gond, hogy ha pl hátulról közelítjük meg őket nem tudunk csak úgy elmenni mellettük, mert nem figyelnek ránk.
Ugyanez gyalogosként is megvan. Nem lehet őket kielőzni normálisan, mert szólni kell nekik, hogy ugyan már kapjanak észbe és ne foglalják el az egész bicikli utat / járdát. (sok helyen ez egyben van sajnos) Külön érdekes, amikor egy "csapat" összeverődik itt beszélgetni.

Autósok, parkolás:
Előfordul indokolatlan ledudálás, illetve elsőbbség meg nem adás is. A dudálást nem mindig lehet egyértelműen meghatározni, hogy kinek is szólt. De sokszor csak a türelmetlenségüknek adnak így hangot. Viszont jobb figyelni bizonyos lehajtóknál / behajtóknál hiába van elsőbbségünk.
Bizonyos helyeken a bicikli úton parkolva (részben) hagyják egyes emberek az autójukat. Jó, ezt még kikerülöm, nem nagy gond és talán egyre kevésbé látni ilyet.

Piros lámpán áthajtók:
Sok biciklis átmegy a piros lámpákon is. Kérdésem: Miért? Biztos nagyon sietős lehet nekik. Vagy csak türelmetlenek. Igaz ez gyalogosokra is igaz. Meg autósokra is. Én is mentem már át párszor piroson bevallom, de akkor abba a helyzetbe belevittek. Ha magam vagyok, sose teszem. Illetve mindig szóvá is teszem, hogy "Hé! De piros volt!" :-)

Figyelmetlenek, felelőtlenek:
Néha van olyan őrült is, aki bicajúton úgy fordul meg, hogy egyáltalán nem néz hátra. Na egyszer egy ilyen valakit majdnem telibe kaptam. Már elég közel voltam, hogy megelőzzem és pont akkor akart megfordulni. Szuper reflexeimnek köszönhetem csak, hogy nem mentem neki. Csúnya vége lett volna, mert nem éppen lassan mentem.

Részegek:
A sok részeg randalírozása is zavar, akik esténként eltörik az üveget és nyilván ott is hagyják. Szerencsére e-miatt még nem kaptam defektet, de ez bárhol észrevehető sajnos. Egy-egy hétvégén számos ilyen helyet látok akár egymás után többször is, ahol valami eltört előző éjjel. És előfordul az is, hogy későn veszem észre és simán áthajtok a szilánkokon. Illetve a kukákat kiborító valószínű szintén részegek (esetleg hajléktalanok) "munkája" is zavaró.

Szembe világítók:
Aztán azt sem szeretem, amikor a bicikliken az első lámpa nem az útra világít, hanem előrefelé vagy kissé felfele pont a szemembe. Na ennek se sok értelme van. Persze ha az a cél, hogy elvakítson, akkor sikeres a művelet. Pláne ha valami erősebb fényű lámpája van. - Oké, picit nekem is ilyen az első irányjelző fényem. Kissé felfele irányul. De ezt nem is lehet állítani, hiszen be van építve a kormányba. Meg ez eleve tompított, szórt fényű és nem erős. Illetve csak városban használom, ahol meg van környezeti fényből is több, tehát kevésbé zavaró. (magamon teszteltem is) - De ha valakit még is vakítana, attól elnézést kérek. :)

Szemetelők:
Erdőjáróként az is bosszant, hogy bizonyos helyeken, a nem éppen kedves lakók oda hordják a szemetüket zsákszámra. Elég cudarul néz ki, hogy az út mellett ott van a sok szemét elhajigálva. :/ Igaz ez leginkább a külterületeken érvényes, ahol a közelben laknak is. Tehát nem a sóstói erdőben. Bár itt is láttam már kidobott set top boxot, vagy valami hasonló elektronikai kütyüt.

Kutyák, bogarak, rovarok:
A Kóbor kutya kérdést is ide tenném. Tanyákon, elhagyatott részeken lévő szabadon engedett kutyák nem csak bosszantanak, hanem veszélyesek is lehetnek. Volt már részem benne, hogy egy kutya, sőt kettő is egyszerre megkergetett. De elég az is, ha csak a kerítés mögül ugat rám. Megijeszt és megzavarja a nyugalmam. De ha úgy nézzük, akkor meg egy kis izgalmat visz a bringázásaimba. eheh :D
És ha már kutyák... Az össze nem szedett kutyaszar! Addig még csak félig gond, amíg nem lépünk bele, vagy nem hajtunk rá. De ha ez megtörténik, na akkor igen csak nagy a bosszúság. Mert se a cipőről, se a gumiról nem lehet egykönnyen lekaparni. Mindkettő szituációban voltam már. :/
Még csak egy éve használok biciklis szemüveget, de előtte pl sokszor ment bogár a szemembe. Sőt a torkomba is. Nem éppen kellemes egyik se. :) Bizonyos bogarak eléggé csípnek is, ha szembe kerülnek. Vagy mindegyik ilyen lenne, csak némelyiket hamarabb ki tudom szedni? Végül is mindegy. De volt olyan is, hogy egy nagyobb bogár(rovar?) koppant a homlokomnak, sőt a szemem felett is csapódott már be. Illetve csípett már meg darázs (vagy méh) is menet közben. Hát az se volt kellemes.

Autós forgalom, centizések:
És végül, ami engem ugyan nem érint, mert magam nem sűrűn bringázok forgalomban - tehát pl lakott területen kívüli autós úton - de biztos vagyok benne, hogy bosszantana, ha az autók kicentiznének. Az egy dolog, hogy veszélyes, de a folyamatos hátulról jövő forgalom önmagában is zavarna.