...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#82 Környezettudatosság
természet, környezetvédelem, láncmosás, tisztítás2019 / Június
Tudjuk, hogy aki biciklivel közlekedik máris sokat tesz a környezetért. De akár tehetünk még többet, ha akarunk. Régebben sajnos nem nagyon törődtem, hogy mivel is tisztítom a láncomat. Használtam hígítót, brigéciolt és hát egyik sem környezetbarát anyag. Bár még nem dobtam ki az évek alatt összegyűlt és többször újrahasznosított, de már végképp "elfáradt" folyadékot. (A végtelenségig nem lehet újrahasználni, se tárolni)

Mivel én nem olajozom a láncom, hanem paraffin viasz és paraffin olaj elegyét használom, így már ez a mix elvileg környezetbarát. (Az igaz, hogy a paraffin gyertyák égésekor már keletkezik mérgező anyag. De itt nincs égetés ugye. A paraffin olajat meg meg is ihatjuk akár, hiszen az természetes hashajtó is.) Igen ám, de ez csak a képlet fele. A tisztításra még én is a mérgező folyadékokat használtam. :/ Na de ennek vége. Már csak azért is próbáltam keresni valami "zöldebb" megoldást, mert az én lánctisztításom tulajdonképpen kimerül abban, hogy azt a kevés porszemet, ami ráragadt a lánc külső felületére eltávolítsam. (Ehhez a fentebbi szerek eléggé túlzásnak hatnak. Én is olajozással kezdtem, így evidens volt ezek használata.) Nyáron azért előfordul, hogy ha megfogom a már eleget használt láncom, befogja a kezem. De persze nem annyira, mint ha olajoznám. Ugye a melegben a viasz is puhább, "kenhetőbb" lesz. (mivel én nem szoktam letörölni a lánc oldalán lévő viaszréteget (felesleget), hiába az ott haszontalan) Használhatnék sima vizet a tisztításhoz persze, de az még sem lenne olyan jó, tekintve hogy némi olaj azért van a viaszban, így mégis csak kell minimális zsíroldó hatás. Így jött a képbe, hogy akkor használhatnék simán mosogatószert is. Ez viszont két szempontból sem jó megoldás. Nagyon habzik (rázással tisztítok) és nem sokkal kevésbé káros, mint az előző szerek, amiket eddig használtam.

A megoldás végül egy környezetbarát mosogatószer lett. (Több márka és fajta van belőle, ezért nem árt utána nézni, hogy melyik az, ami nem habzik sokat. Az iecologicról azt olvastam, hogy nem habzik. Én ilyet nem kaptam, ezért most a Sodasan sensitive-t használom és nekem bevált. Bár valamennyi habzása van azért, de nem vészes. Talán a brigéciol is habzott ennyire) És mint kiderült, nagyon jól működik is a láncom megtisztítására. Természetesen vízben elkeverve használom, így utána nem árt gyorsan megszárítanom a láncot, hogy elkerüljem a rozsda foltokat. (A brigéciolban is van víz mellesleg.) Ezt a folyadékot is többször felhasznáhatnám akár szűrés után, de nem teszem, mert 1-2 ml-nyit adok kb 3dl vízhez (amúgy 4 ml kellene 10 liter vízhez mosogatásnál) és úgy használom. Alaposan összerázom, utána kiöntöm, töltök bele újra meleg vizet, megint ráz, kiönt és újra meleg víz és kiönt. Ilyenor már szinte tiszta is amit kiöntök. Ha kiszámolom egy 500 ml-es adagból 250-500 "mosás" lehetséges. Ha minden héten használom is - és vegyük most a legrosszabb esetet, a 2 ml-es használati adagot - akkor ez legalább 250 (500/2) alkalomra elegendő láncmosó anyag, ami kb 5 évre elegendő. (5x52 hét) Azért ez nem rosz, még akkor se, ha heti 2x mosom. Akkor is 2.5 év. De elegendő 1 ml is bőven. Szóval vissza az 5 évhez. :) - Én 1200 Ft körül vettem ezt az 500 ml-t, így pénzben sem vészes erre a célra.

Ha jól tudom, lehet venni biológiailag lebomló láncolajat is. Tehát, aki szintén a zöld útra térne, ne "habozzon"! A tisztításhoz meg próbálja ki valamelyik környezetbarát mosogatószert. (vagy akár mosószappant) :)

Kapcsolódó bejegyzés: Szerviz: Lánctisztítás