...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#85 Hangtalanul suhanni...
vélemény, hang, zaj, csend, hangtalan, nyugalom2019 / Július
Nem is olyan régen, amikor kattogott a bicajom eszméltem rá, hogy milyen jó is egy "hangtalan" bicikli. És ezzel ellentétben, hogy milyen rossz, amikor zajong. Már biciklizni se volt kedvem, amikor már erősen és szinte folyamatosan kattogott. :/ Eddig ugye természetesnek vettem, hogy nincsen különösebb hangja. Szerencsére nálam a hátsó agy hangja is alig hallható. Így ezt a közel hangtalanságot én nagyon szeretem. Viszont tudom, hogy sokan meg pont a hangosan reteszelő hátsó agyakra esküsznek. De némely biciklik (akár országúti, akár mtb) hátsó agya olyan hangos, mint egy kelepelő vagy egy csörgőkígyó. De engem már az is zavar, ha a láncom kezd hangosabb lenni picivel. Nekem legyen szinte hangtalan a bicaj. Nyilván van némi hangja (pl a gumik által) bármit is teszünk ellene, de úgy értem, hogy tényleg minimális legyen. Az én hátsó agyam tényleg halk. Van, hogy nem is hallom a hangját, mert a menetzajok (szél, gumik, homok, kavics, madarak, stb) elnyomják. Még ha hátra is fordulok, sokszor akkor se hallom bizonyos esetekben berregni, amikor éppen csak gurulok.

De egy bringán egyéb dolgok is zajonghatnak. Pl a kábelek / bowdenek zörgése (főleg ha a vázon belül van nem megfelelően elvezetve), vagy a hátsó váltó gyenge rugója miatti lánc mozgásából adódó zörgések is. Vagy még sorolhatnám ... De a legidegesítőbbek tényleg azok a hangok, zörejek, amiket sokszor elég nehéz behatárolni. Kattanások, nyekergések, zörejek, nyikorgások. Ezeket általában megoldja egy tisztítás, csavarok meghúzása és gépzsír, csak rá kell jönni, hogy honnan is jött a hang. Viszont ez - mint kiderült az én esetemben is - nem olyan egyszerű sok esetben.

A csotrogány gépem viszont már hangosabb, mert azzal nem törődöm. Bár ott pont annyira nem is zavar, mert azt csak városon belül használom célirányosan. Nem csak a hátsó reteszelése sokkal hangosabb, hanem ott a lánc és váltó is csörög-csattog, ha bukkanok vele. Na persze nem úgy, hogy 100 méterekről is hallani már. :) Illetve a hátsó tengely és a hajtókar is kotyog. Na de azzal is lassan kezdek valamit már, mert a végén széthullik alattam. Kap egy kis felújítást majd. (erről bővebben később) - Emlékszem gyerekként ez a hang dolog nem zavart. Sőt, még mi raktunk csipesszel kártyákat a támvillára, hogy az a küllőhöz érve hangos kelepelő hangot adjon ki. Azóta van is már ilyen termék. Pl a Turbospoke Bicycle Exhaust :) Biztos néznének egyet, ha egy bicajos rendezvényen megjelennék egy ilyennel. :-D És ha már poén.. Az is állat lenne, ha a gyerekbicikliken található kitámasztó oldalkerekeket szerelném fel a bicajomra és úgy jelennék meg. :-D hehe...

Kapcsolódó bejegyzés: Már megint: Hangok