...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
Include file. A teljes stilizált verzió @ bringablog.hu/index.php?year=2022
#170 Évértékelő
Évértékelés, év vége, zárás, pangás, pihi, tervek2022 / December
Most egyelőre úgy néz ki, hogy szerintem tavaszig már lehet nem is ülök fel a bringára. És így nagyon valószínű, hogy a bringán kívüli (élményem) - khm - idő rekordom is megdől ezzel. Ha jól emlékszem ilyen gyér időszakom még nem is volt, hogy októbertől nem tekertem már. ...és hol van még a tavasz? ... ehh :/ Ami valahol sajnálatos, de ez van.

És ha visszatekintek erre az évre, igazából semmi különleges nem volt. A szokásos éves ismétlődő túrák mellett más nem nagyon történt. Na jó, 2 hosszabb túrán azért voltam szerencsére. De több eseményt is kihagytam és nem szereltem semmit szinte. Saját eltervezett túráimból is csak kettőt csináltam meg, pedig jóval több volt. Illetve így akkor marad a közeli jövőben tervben. (pl: Nyírtass, Regéc, Tiszadob, Baktalórántháza, Sárospatak, Szerencs, Debrecen) Haverokkal sem tekertem semmit idén. Az is úgy alakult, hogy így.

Hát na. Ez van. Tavasztól úgy is beindul megint a gépezet. Csak az intenzitás a kérdéses. De én azért remélem, hogy ettől lejjebb nem lesz már. :)

Kapcsolódó bejegyzés(ek): Évértékelő 2021 - Én kérek elnézést...
#169 Veszélyforrás
közlekedés, szabályok, este, kerékpárút, kutya, póráz, gazdi2022 / December
Régebben (jóóó régen) nem értettem, hogy miért ez a csilivili világítós kutyapóráz és nyakörv mizéria, hogy miért kell itt is giccseskedni szerencsétlen kutyákkal is. Aztán megértettem (jobb későn, mint soha), pontosabban akkor esett le, hogy ennek mi is lenne a célja, amikor majdnem "áthaladtam" én is egy ilyen vékony, messziről alig látható kutyapórázon. (Igazából nem volt annyira vészes a helyzet) Ez a megvilágosodás 1-2 éve volt amúgy, de most egy újabb eset kapcsán jutott eszembe megint, hogy tényleg hasznos. Most, ugye hogy már elég hamar sötétedik, különösképpen értékelem az ilyen világítós kutya-izéket, mint amivel nem rég találkoztam. Mondjuk nem sok ilyen világítós, villogós cuccot láttam azóta se.

Vagy, ha ez mégsincs, akkor legalább az legyen, hogy a gazdik figyelmesebbek legyenek és rövidebb pórázra huzzák állataikat. No persze mi bringások is figyeljünk oda jobban!
#168 Közlekedési jelenetek
tekerés, közlekedés, szabályok, kerékpárút, átkelés2022 / November
Néhány, a közlekedéssel kapcsolatos nem is olyan régi észlelésem következzen. Javarészt tavasszal és nyáron történtek.
1. Egy biciklis pasas headsettel a fülében láthatóan telefonál. Gyalogátkelő/bringás átvezetőn való átkelése után hátranézés nélkül hirtelen balra fordul. Én ekkor már elég közel voltam hozzá. Nnooormááális???
2. Görkorizó csaj a bringaút közepén közlekedik fülhallgatóval a fülében. Többször szóltam neki, de semmi reakció. Végül egy olyan részen előztem meg, ahol ő pont abbahagyta a "görkorizó" jobbra-balra mozgást és így már volt helyem kielőzni. (formás teste és szép popsija miatt megbocsájtottam neki ^^) De akkor is! Igenis nézzen hátra mindenki olykor-olykor! Pláne, ha zenét hallgat közben.
3. Egy kerékpáros nő indokolatlanul kis ívben vesz be egy kanyart egy sarkon (kereszteződésben) a járdán, ahol végül össze is találkozik egy gyalogossal és mindketten meglepődnek. :D Nincs ütközés szerencsére, csak ijedtség. Nálam meg vigyorgás. :)
4. Egy idős pár elém kanyarodik a brigaútra, (szerintem észre sem vettek, hogy kb 20 méterre voltam csak tőlük akkor) és egymás mellett folytatják a kerekezést, mintha más nem közlekedne rajtuk kívül. Tehát elfoglalva szinte az egész bringautat. Kb ugyanez a helyzet az apu-anyu-egyerekek helyzetnél. (Egyébként ezt utálom a legjobban, amikor egyesek úgy közlekednek, hogy nincsenek figyelemmel arra, hogy bizony mások is vannak rajtuk kívül az úton. Pláne, hogy gyorsabban is haladhatnak tőlük.)
5. Én is lehetek azért figyelmetlen, hülye stb. Egy korforgalmon át akartam csorogni a gyalogátkelőn (ejjj! nem szálltam le!) és egy autós engem nem észlelt ezért kb fél méterrel a hátsó kerekemhez közel érve vett csak engem észre, hogy ott vagyok előtte. Ő ekkor nyomott egy satu féket. Senki nem ment gyorsan szerencsére. Este is volt már, de ki voltam világítva. Este nem mindig sikerül a szemkontakt, mert nem mindig látni be, ezért én is hibáztam (2x is), hogy azt gondoltam, hogy mivel úgy is csak lassan csorog befele a korforgalomba, lát is engem és még simán beférek előtte. De hogy ő hogy nem vett észre? Azt nem értem...
6. De pl tavaly nyáron volt olyan is - amikor is Szabolcs felé mentem - hogy egy részen valamiért (nem emlékszem miért) lejöttem a bringaútról (50-100 méteren át) és bár természetesen vissza is akartam térni rá, de ez egy szembejövő autósnak éppen nem tetszett, mert ő nyilván csak annyit látott, hogy egy hülye az úton (pontosabban az út szélén) jön bringával és nem a bringaúton. Szóval elkezdett idegesen mutogatni a bringaútra. (kb mint ha azt mondta volna szavakkal, hogy takarodj már oda, te majom!) Azért is érdekes, mert nem volt nagy forgalom ott abban az időben.
7. Vagy olyan is akadt idén, hogy egy bicikliúton közlekedő egyént én csak jobbról tudtam kielőzni, mert jobbra-balra dülöngélt a bicajával és nem igazán volt egyértelmű, hogy mi is a szándéka (részeg?) és ő meg utánam kiabált, hogy "heló, csengő?" Én sokáig nem reagáltam rá, de ő csak nem hagyta abba az utánam kiabálást. Aztán végül én is visszaszóltam neki, hogy nyugodjon már le.

Lehetne még folytatni ezt, de most csak ennyi jutott eszembe az elmúlt pár hónapból. Tiszta gáz, ahogy egyesek közlekednek. :/ Persze rosszabb napjaimkor lehet pont ugyanezt mondják mások el rólam. (Remélem nem!)

Kapcsolódó bejegyzés: Helyzetjelentés: KRESZ
#167 Én kérek elnézést...
nem tekerés, pihenés, válság, évértékelő, ez van2022 / Október
..magamtól.

Akár már most megírhatnám az évértékelő "beszédem", (lehet nem is lesz külön már) vagy is jelentésem, mert kb itt a rosszabb idő hamarosan, én meg már úgy se fogok számottevő időt bringán lenni. De igazából nem is ennek van hírértéke, hanem annak, hogy idén rekord keveset mentem úgy általában. Több túrát is kihagytam, illetve egyedül se mentem valami sokat. :/ Az okokat nem fírtatom különösképpen, hiszen csak a szokásos emberi dolgok miatt. Bár mégis kiegészíteném azzal, hogy én jómunkás ember lévén (fizikai dolgozó) egyszerűen fontosabbnak, és szükségszerűbbnek tartottam, hogy szombatonként kialudjam magam.(ugye ekkor voltak a szervezett túrák is és én meg többször nem bírtam rávenni magam, hogy felkeljek). Ráadásként az itthoni dolgaim is jobban elveszik mostanában a szabadidőm. + egy macska is. ^^

Ezek okán átgondoltam ezt a Kihívás napot is és lehetséges, hogy nem fogom én ezt ebben a formában erőltetni a jövőben. Mindig lesznek nagyobb túráim és igyekszem távolabb és távolabb tekerni, de nem akarom magamra erőltetni, hogy akkor most minden évben menjek egyszer 12-órát. (vagy 10-et, mert eddig még 1x sem mentem 12 órát). Megyek amennyi jól esik és kész. Ha úgy adódik, hogy az egyik évben nem mentem nagyon messze, vagy időben sem volt kiemelkedő, hát akkor nem. Legalábbis most így gondolom, mert azt is nagyon érzem az eddigi távolsági tapasztalataimból, hogy az én fizikai határom az a 200 km lenne "egy nap". Akkor meg nem nagyon van értelme annak, hogy majd meglátom mennyivel tudok többet menni ezen a napon, mint előző évben. (pedig jól kigondoltam ezt pár éve) A 200-at sem hiszem, hogy túl tudnám szárnyalni olyan sokkal, ha még is sikerülne egyáltalán valami újabb módszerrel. (pl. bringás nadrág, vagy valami betét az ülepemnek, előző napi pihenés megléte, stb)

Ezért az előző túrámat visszamenőleg ki is nevezném az idei kihívásos napomnak, hiszen a kb 10 óra meg is volt és az idén már nem is tervezek ennél többet menni egyhuzamban. Illetve nagyon valószínű, hogy más néven fogom a jövőben ezt a napot emlegetni. Majd meglátjuk. Lehet jövőre megint fordul a világ és majd leírom, hogy elnézést, de depis voltam, hülyeségeket beszéltem. Szóval majd kiderül. :)

Tavaly ugyan sikerült növelni az előző évekhez képest az össztávot, de ez is azt bizonyítja, hogy nem lehet ezt előre látni, hogy mi és hogyan lesz.

Egyébként a bringás haverjaim sem értek rá egész nyáron. Szombaton is dolgoztak többször és kb ugyanúgy vannak ezzel, mint én. (ők is fizikai dolgozók) Az értékes szabadidőjüket meg másra fordították inkább. (gyerek, család, barátnő, stb)
#166 Borsi Boldogkőváralja
túra, bringázás, borsod, zemplén, felfedezés2022 / Szeptember
Kacifántos fordulatok, meglepő lépések, hirtelen döntések jellemzik eme túrámat. Na jó, nem egészen, de kb. Valójában Borsiba akartam menni a Zöld kerekesekkel és péntek estig ez így is volt bennem. Aztán este elolvastam a teljes túra ajánlót/cikket, amiben a végén említették, hogy a Szlovák részen kerékpáros sisak viselése kötelező. Na ekkor nekem legörbült a szám és kb akkor döntöttem el, hogy há' akkor mégsem megyek velük. (nincsen sisakom és nem is akarok) De mivel már jól bevásároltam kajákkal és lelkiekben is rákészültem erre a 160 km-es túrára, így végül úgy döntöttem, hogy megyek akkor az egyik már rég betervezett célpontom felé. Boldogkőváraljára. (Az össztáv kb azonos)

Reggel 8:40-kor sikerült elindulnom itthonról. Ekkor még hűvös volt, és bár kisütött a nap is, de én hosszú nadrágot vettem és a biztonság kedvéért betettem egy pulóvert is a nagy táskámba. Valahogy nem volt kedvem fagyoskodni. A pulóverre végül nem volt szükség, mert végig sütött a nap. Na bumm! Így feleslegesen cipeltem a nagy táskámat. :/ De ezt ugye nem lehet előre tudni.

Az odautam a következőképpen alakult: Tokaj - Tarcal - Mád - Abaújszántó - Abaújalpár - Boldogkőújfalu - Boldogkőváralja. Ez így volt 78 Km. Voltak emelkedők, amiket nem bírtam bringával, olyankor toltam picit. Talán 3-4x volt ilyen.

Visszafele viszont Erdőbénye felé vettem az utam, hogy kihasználjam az ottani leejtőket. Bár egészen a fás legelőig egy enyhe emelkedőn másztam, de az nem volt vészes még nekem sem. (Pedig már fáradt is voltam.) Illetve a legelő előtt pont volt még egy meredekebb pár száz méteres rész, amin szintén toltam a bringát. De ezek után csak siklottam lefele majdnem végig. :)

A visszautam: Boldogkőváralja - Boldogkőújfalu - Aranyosfürdő - Erdőbénye - Szegilong - Szegi - Bodrogkisfalud - Bodrogkeresztúr - Tokaj - Rakamaz - Nyíregyháza volt.

Végül tényleg 160 km volt az össztávom. (Icipicivel kevesebb, de én még mentem egy kört itthon, hogy kerek legyen a táv. ^^. Csak pár száz métert. ) Este 19 órára értem haza, így kb 10 óra alatt jártam meg ezt a kis "kiruccanást".

Képek itt. - (A fotók telefonnal - gyengébb minőség - és fényképezővel váltva készültek.)
#165 Helyzetjelentés
hírek, helyzetjelentés, infó, mi történt2022 / Augusztus


Ismét csak pár hírcafat, hogy még életben vagyok amúgy, ílletve nem sok dolog történt velem bringás szempontból. :/

- Egy túra megint kimaradt számomra, de most a legutóbbi 2 rövidebb bringatúrára el tudtam menni. (Nyírbogdány, ~25 km és Levelek, ~ 27 km)

- A nem rég vásárolt kesztyűm selejtes lehet, mert elkezdett szétfoszlani bizonyos helyeken. Pedig itt áradoztam róla, hogy milyen sokáig bírta az előző látható elhasználódási jelek nélkül. Szóval hordom, amíg tudom, aztán meglátom mi lesz...

- A saját túrá(i)mra se tudtam még időt keríteni. Tehát Szeptemberben nagyon bele kell húznom a bringázással, mert eddig ez így elég gyér. :/

- A decathlonban van a "színemben" kulacs. :) Bár nem pontosan olyan, mint amilyenre én festettem, de ez tök jó! (igaz, ez is elkopik idővel) - Természetesen vettem is egyet. (szerencsére még mielőtt felment az ára)

#164 Korlátok: teherszállítás, bevásárlás
teherszállítás, bevásárlás, autó-nélküliség2022 / Július


Autó nélkül bizonyos dolgok szállítása megoldhatatlan, de azért akadnak dolgok, amiket simán bringával is meg lehet oldani. Én legalábbis megoldom. Történt már nem egyszer, hogy nagyobb (hátitáskába nem férő) dolgokat hoztam el, vagy vittem bringával. Igazából legtöbbször ez úgy néz ki, hogy egy kezemmel vezetek, másikkal fogom / tartom a cuccot. (esetemben pl toronyventillátor, lapra szerelt kisbútorok, polc, szőnyeg, vödrös festék és hasonló még megoldható méretű dolgok.) Nyilván nem kényelmes megoldás és körülményes is olykor, de ez van. (csak egyszer kell kibírni) Egy másik megoldás lehet még bizonyos esetekben a bringa vázához való gumipókozás. Bár mind két eset szülhet a külső szemlélődőben 'nézd má, nincs autója és bringával szerencsétlenkedik" gondolatokat, de engem ez nem érdekel. :)

Már egyébként gondolkodtam én is, hogy majd a kettes bringára szerzek valami csomagtartó-szerű megoldást, amivel ha eseteg továbbra sem tudom kényelmesen elhozni ezeket a nagyobb darabokat, de mégis bizonyos esetekben jól jöhet majd, hogy van. (És itt most nem a női bringás kosarakra gondolok. :D) Pl egy-egy nagyobb bevásárlásra is alkalmas lehet, hiszen én általában minden nap járok a boltba pont azért, mert nem tudok bizonyos dolgokból egyszerre sokat venni, mint autós társaim. Így én ugye többször keveset vásárlok. Van, hogy naponta 2x-3x is elmegyek (különböző) boltokba. (és cseppet sem bánom, vagy érezném ezt nyügnek, tehernek. Na jó, zuhogó esőben az. :/)

Ami a ténylegesen nagyobb dogokat illeti, azokat megoldom ismerősök általi autós fuvarral, hiszen a taxi, vagy a házhozszállítás kicsit költséges lenne azért. Bár a házhozszállítást egyébként is alkalmazom egyéb dolgok rendelésekor.
#163 Helyzetjelentés
hírek, helyzetjelentés, infó, mi történt2022 / Július


- Az idén több kellékemet cserélnem kellett már és kell is majd még (fék, bringatároló, kesztyű...a későbbiekben cipő, esetleg markolat), mert eljárt felettük az idő. Legutóbb pl a kulacsomon volt a sor, mert az is már 5 éves volt és úgy gondoltam frissíteni kell. (ugyanolyat vettem és ismét átfestettem)

- Az esti Szent Iván éjji kerekezés is megtörtént Június 23-án. Sokan voltunk (150-200 bringás) és kellemes idő volt.

- Új fékem még mindig nincs.

- Július 16-án 3. bringa party lesz a Tiszára. Erről sem fogok külön írni, mert valószínű ugródeszka lesz ez a túra is számomra. És majd arról inkább.

- Ami a további engem érintő zöldkeró-s túrákat illeti, elvileg augusztusban Tokaji hegykerülő túra lesz, ha kész a bringaút. Aztán Tiszalökre, szeptemberben pedig lesz egy Sátoraljaújhelyre és ismét Tokajig egy túra. Ezeket nem szeretném kihagyni. (Ezek is csak tervezetek. Lehet elmarad ezek közül is.)

- Saját túra tervemből három van még az évre. Remélem összejön.
#162 Harmincegy nap kerekezés
kerekezés, bringázás, rekord, kihívás, önfejlesztés2022 / Június


Még a tavalyi idősávos bejegyzésem után támadt egy másik ötletem is. Vagyis tulajdonképpen kiegészítettem azt és lett belőle egy szokásom úgymond.

Régebben már feltettem a kérdést magamnak, hogy sikerülhet-e a havi 1000 km-t letekernem. (Ha napi szinten bringáznék - tehát nem csak közlekednék - akkor simán.) ...és adta magát az újabb kérdés, hogy miért is csak hétvégente bringázom? Bár régebben már kifejtettem az okokat, de igazából, ha nagyon akarnám tudnék hétköznap is egy kis időt szorítani rá. És ezt tovább gondolva azt találtam ki végül, hogy az egyik hónapban minden egyes nap bringázni fogok. (esős napokon nyilván nem) De nem csupán ennyi, hanem hogy minden egyes hétköznapi napon letekerjek legalább 20 km-t. És így is tettem. Először Májust, aztán Július-t választottam erre a hónapra. Este felé kellemes idő van, tehát a munka utáni teendők elvégzése után többször el tudtam indulni egy-egy körre.

Ami a gyakorlatot illeti nem variáltam túl a dolgot. Minden egyes nap nagyjából ugyanakkor indultam (19:00, 20:00) és ugyanazon az útvonalon tekertem általában. (a célom a jó haladás elérése volt, gyakorlatilag az "egyenes" útvonalak) Kivételek azért néha akadtak időben és útvonalban is. Nagyjából egy órát tekertem napi szinten. De volt hogy 1.5 órát is. Olyankor 30 km is összejött. Végig tartottam egy "megfeszített" tempót, hogy ne csak egyszerű kerekezés legyen, hanem kardio edzés is egyben. (20-25km/h) Így nagy átlagban a 25 km távolság meg is volt napi szinten. Ezzel a módszerrel akkor új rekordom is lett. (706km egy hónapban). Azóta is próbálgatom eme szokásom megtartani, és ismét szembesültem azzal, hogy amit én kigondolok, az többször nem olyan egyszerű kivitelezni. Bár amit tudok megteszem, de szerintem nem tudom azt megoldani, hogy minden nap tudjak menni. Akár eső miatt, de inkább az egyéb teendőim miatt. (bár eddig még csak 3-4 hónapban próbálkoztam) Azóta már a célom is más lett, tehát nem végig akarok egy hónapot tekerni, hanem csak minél többször mehessek. (Ügye elég egy napot kihagynom és borul az egész.) Tehát lejjebb is adtam az igényem valamilyen szinten. Már nem kergetem az 1000 km célt sem, bár lemondani sem mondtam le róla azért. (azt össze tudnám kevesebb nappal is hozni, csak keményen kellene tekernem hétvégente. ^^)

Egyébként, ha úgy nézem minden egyes nap bringázom, mert a kettessel minden nap közlekedem. Tehát, ha nem is a táv, de a minden egyes nap "kerekezni" már rég teljesült. ^^

Kapcsolódó bejegyzés(ek): Bringás idősáv
#161 Bringatárolás otthon (2)
bringa, otthon, lakás, tárolás, praktikusság, helykihasználás2022 / Június


Közel két éves huzavona után most ennek a projektnek is pontot tehetek a végére. Ugyanis kb ennyi ideje tudom már, hogy a bringa régi helye azért még sem a legjobb. A bicaj ugyanis a napi közlekedésem "vonalában" volt a kazánszekrény előtt a folyosón, amit mostanában egyre többször nyitogatok ki, így a bicajt olykor el kellett tolnom előle. Nem nagy dolog, de mivel egy nagyobb és hosszadalmas lakásrendezgetésbe / felújításba / lomolásba vágtam bele egy ideje, így a bringának is megálmodtam egy új helyet. Az új pihenőjét a kisszoba sarkában az ajtó mögött gondoltam ki először. Hogy még kisebb helyet foglaljon el, ezért egy függőleges tárolást képzeltem el, ami egy kampó segítségével lehetséges. Gondoltam rá, hogy magam csinálom meg ezt is, de ahogy nézegettem, egy megfelelő kampó is 1500 - 1800 pénzbe fájt volna. (a többi részét csináltam volna magam, mint pl a falvédő és egyenesen tartó része) És az még nem is nézett ki jól. Így végül vettem egy direkt ilyen akasztós bicaj-kampót 3000 pénzért.

Ez volt kb 1 éve már. ... Ezt a tárolót azóta se fúrtam fel a falra, mert... mert valójában "eddig" gondolkodtam rajta, hogy mégis hol lenne az ideális helye a bringámnak. (Igazából a fontossági listámon sem elől szerepelt) Azóta már új ötletem támadt ezzel kapcsolatban, amihez végül vettem egy másik fajta bicajtárolót. Ehh. :D Ez a megoldás sokkal jobban tetszik és mutatósabb is. Bár így -3000 HUF, de sebaj. (max eladom a régit) Azon is sokat gondolkodtam, hogy most vízszintesen tegyem-e fel a tartót vagy sem, illetve hogy melyik falra tegyem fel. Végül a képen látható megoldásnál maradtam. Viszont a fal kihasználtsága okán, meg egyebek miatt is egy külön "biciklis falat" álmodtam meg a tartó felszerelése közben. Amin végül is maga a bringa van és az ehhez szükséges kellékek. Mint pl; táska, napszemüveg, kulacs(ok), sapka, bringás pólók és ilyesmik. (szerszámokat egyelőre még máshol tárolom) Ha így nézem a dolgot, jó hogy eddig vártam ezzel, mert így tulajdonképpen praktikus látványelemként is funkcionál az egész fal. (amit tetőtér lévén igy is nehézkesebb megfelelően berendezni)

A bringa régi helyén amúgy magam is néha beleakadtam a kormányba egy-egy lengősebb ruhadarabommal. Olyankor picit borult / fordult is a bicaj, a kereke meg néha a falat koszolta. :/ Szóval 7-8 év után eljött az ideje ennek is, hogy új helyre költöztessem a bringámat. Most már nincs útban és még dekorációs célt is szolgál.

Kapcsolódó bejegyzés: Bringatárolás otthon
#160 Egy kihagyott lehetőség
távolság, tekerés, bringázás, Tisza-tó2022 / Június
A Tisza-tóhoz én is el akarok jutni egyszer és körbetekerni, de eddig még nem mertem bevállalni ilyen-olyan okokból. Most viszont, hogy a zöld kerék egyik programja a tó körbetekerése volt... erre én kihagyom!!! ehh... Az egyik ok, hogy az eljutást mindenkinek magának kellett megoldani Tiszafüredig. És mivel közvetlen vonat nincsen (csak 2 átszállással), így annyira nem vonz még ez a lehetőség. A másik ok, hogy nem "egyedül" szeretnék ide eljutni. (oké, bringatársak már lennének Tiszafüredtől, de az más). Így végül kihagytam most ezt a lehetőséget.

Egyszer úgy is el fogok jutni ide így vagy úgy. Illetve nekem olyan gondolatom is van ezzel kapcsolatban, hogy eltekerni odáig egy napon, megpihenni aznap a letekert ~100-120 Km fáradalmait, másnap pedig letekerni a kört és még haza is azon a napon (~170 Km). Így ez simán teljesíthető. Ehhez viszont szállást is kell keresnem és egy hasonló őrült személyt is, aki ezt bevállalná velem. :) Bár valójában olyan lehetőséggel is élnék akár, hogy autóval (valakivel) kimenni odáig, letekerni a távot, aztán a hazaút nekem opcionális lehetne. (autó. vagy bringa) De ez majd a jövő zenéje. A hely megvár.

Amúgy nem csak e-miatt, de az is látszik, hogy nehéz hasonlóan kitartó bringás társat találnom. Egy megfelelően őrültet, aki nem riad meg egy kis szenvedéstől (pl nagyobb távolság, meleg, egyéb dolgok). Ugyanis most is látszik a köreimben, hogy leginkább csak én vagyok ennyire elszánt, hogy menjek messzebbre is. Illetve az is érdekes, hogy valójában nem tudom milyen bringás társaságba férek bele az "egyediségemmel". Országútisokkal nyilván nem tudnék tekerni, mert pikk-pakk lehagynának. Illetve én olyan helyen (út) mennék inkább, ahol ők meg nem. Igazi MTB-os srácokkal megint csak nem tudnék, mert nem "hegyezem". Bár szerintem ők se mindig. A túrázók köre akár jók is lehetnének, csak ott meg megint a sebesség lehet a gond (én lassú), meg a kompromisszumos táv. (kinek mi a sok, vagy kevés) Úgyhogy nem tudom. Lehet magamra maradok én a dolgaimmal és végül messzebbre csak egyedül tudok/fogok menni. :/ - De majd lesz valahogy.

Ami a kihagyott dolgokat illeti, idén már két kisebb túrát is kihagytam, illetve az idei bringafesztiválra sem mentem el. A 2022-es Challenge Day napomat is ismét ősszel tartom meg.
#159 Kilométer napló: Negyedik év
távolság, tekerés, bringázás, km, computer, adatok, 2021-20222022 / Június


Nagyon hamar elment egy újabb év. Röviden az elműlt év adatai.

A tél időszak szokás szerint béna volt tekerés szempontjából, illetve a 2022-es tavaszt sem tudnám kiemelni egészen májusig. A tavalyi nyarat viszont megemlíteném, mert bár lehetett volna jobb is, de még így is 3 hónap alatt (június-augusztus) majdnem 2000 km-ert sikerült összehoznom. (pontosan 1992 km) De aztán az ősz újból hanyatlást hozott. Remélhetőleg az idei nyáron ettől is tudok jobbat menni. :) Egyébként ebben az évadban (2021-2022) majdnem összejött a 3000 km a 12 hónap alatt. Szóval az előzőekhez képest jócskán többet mentem.

Összefoglalva tehát a fontosabb adatok:
Összes megtett távolság 2945 km. - (Mért időszak: 2021 Június 2 - 2022 Június 2)

Az egy napon belül megtett maximum távolságom 143 km volt.
Legtöbbet 2021 Júliusában mentem. (706 km)
Legkevesebbet pedig 2021-2022 telén (december-február) (0 km)
A legtöbb tekeréses napok száma egy hónapban: 22 nap

(A fentebbi adatok csak a "bringára" vonatkoznak.)

Kapcsolódó bejegyzés: Kilométer napló: Harmadik év
#158 Kerékpár computer (3), PFF
Távolság mérés, computer, óra, kiegészítőm kaputt, kampec2022 / Május


A kettes bringám (régen csotrogányként emlegettem) fejlesztése lassan halad érthető okokból, de kb évente azért mókolok valamit rajta. Most pl mivel már egy ideje akarok arra is egy távolságmérő cuccott szerezni, így ez is megtörtént. A lehető legolcsóbb wireless-t gondoltam ki, mert hát na... végülis ez már csak amolyan kíváncsiság nálam, hogy összesen a két bringával mennyit megyek egy év leforgása alatt. Egyáltalán nem létszükséglet. Végül az Aldi-ban vettem meg egy Bikemate nevezetű "órát", csak mert megláttam. Bár amúgy is tudtam, hogy itt (+Lidl) szokott lenni jó áron. Meglehet, hogy van ettől is olcsóbb (kétlem), de tulajdonképpen nekem ez az ár (~3700) is elfogadható úgy, hogy kb ha meg lesz az egy év adata, akkor onnantól kezdve feleslegessé válik majd. (hiszen nagy mértékben az a távolság nem fog változni az évek alatt, mert azt a bringát szinte mindig ugyanazokon az útvonalakon és gyakorisággal használom) Végső esetben még egy pót órának még mindig jó lesz, ha a mostanimmal történne valami.

Amit ezek után írtam, azokat végül kitöröltem, mert, alig kb 2-3 hét után a MODE gombja megadta magát, így kb használhatatlan lett! Úgyhogy nagyjából ennyit erről a mérésről. :) Valószínű, hogy így már nem fogom mérni a kettessel lebiciklizett össztávot. Reménykedtem, hogy ez az ócó computer azért ennyit csak tud. Tévedtem. (ettől még másnak lehet jó, de nálam sajnos hibás lett)

Kapcsolódó bejegyzés: Kerékpár computer (2)
#157 Új tenyérvédő
kesztyű, kiegészítő, védőfelszerelés, csere, felirat2022 / Május


Hat év után lecseréltem a "bringás" kesztyűmet, mert már eléggé szétment a tenyerénél. Igazából ezt használtam edzésre is, így azért elég rendesen igénybe volt véve. És talán ezért is vettem ugyanolyat, mint múltkor, mert bevált és azért ez tényleg simán kibírt éveket. (3-4 év után persze már jobban látszanak az elnyüvés jelei, de simán jól nézett még ki) Mivel én tényleg nem nagyon szeretem a különféle (nagyon látható és feltűnő) márkafeliratokat semmin, így ismételten leszedtem róla. A "kézfejen" (inkább csuklónál) a tépőzárnál és a tenyerénél is volt felirat. A tenyérnél lévő simán egy PVC vágóval le lehetett kaparni, míg a másik oldalon körömlakklemosóval (aceton) jött le többszöri sikálás után. Meglehet, hogy egy kis keresgélés után találtam volna még nekem megfelelő kesztyűt (szín, design, stb) a piacon, de egyszerűbb volt maradni ennél. Még annak ellenére is, hogy utólagos munkám is volt vele. (kb 30 perc)

Talán ebből is látszik, hogy milyen ember vagyok. Vagy magamat reklámozom, vagy senkit! hehe. :) (Amúgy ha valakit esetleg érdekelne milyen kesztyű is ez: BiotechUSA Berlin. - Bocs BiotechUSA, de a jelzésnek mennie kellett. ^^)

Kapcsolódó bejegyzés: Kesztyű. Ez kellett nekem!
#156 Céltalanul célba érve
tokaj, bringa piknik, borsod, bringázás, felfedezés, túra, erdőbénye2022 / Május


Megtörtént az idei Bringa Piknik is, amiről most különösebben nem is írnék. A cél (Tokaj, Fesztiválkatlan) után a saját utam felé vettem az irányt. A mostani célpontomnak ezúttal az Erdőbényei bányatavat szemeltem ki. Volt nekem már tervben ez, de csak most sikerült végleg ide is eljutnom. Vagyis csak egy pici "céltalan" bolyongás után. :) Történt ugyanis, hogy bár megnéztem előtte (még itthon), hogy merre is fogok menni, de az odafele vezető úton Szegilongnál nem volt kitáblázva a leforduló. Én meg persze mentem tovább. Furcsa is volt, hogy milyen sokat is kell (még) egyenesen mennem, de nem foglalkoztatott a dolog. Gondoltam majd később lesz letérő. Így végül addig-addig mentem, hogy végül Vámosújfalunál Tolcsva felé vettem az utam. (Erre felé - Tolcsva, Erdőbénye, Háromhuta - régebben munka miatt többször jártam, így tudtam, hogy innen is el lehet jutni Erdőbényébe és valamilyen szinten ismerem a járást is. Ezért nem is aggódtam túlságosan, de itt már világos volt, hogy kerülőutat mentem.) Ekkor viszont arra is gondoltam, hogy csak amolyan céltalan felfedezésnek veszem innentől ezt az utat, hogy az esetleges későbbi túráimon bírni fogom-e ezeket az itteni emelkedőket. (amúgy egy emelkedőn való felszenvedésem után visszafelé gurulva kb 45 km/h-ig még elővettem és rápillantottam az órára, aztán visszatettem a zsebembe, mert nem akartam "meghalni". (egy kézzel kormányoztam ekkor) :D Kb 50-et érhettem el a végére, mielőtt fékeztem volna.) Állat jó volt! :) Ugyanakkor biciklivel ez már nagyon gyorsnak érződik.

Aztán a tolcsvai Erdőbényei lefordulónál egy idő után visszafordultam, mert az emelkedőket a kb 70 km után már nehezen viseltem. ^^ Itt viszont még alkalmam volt befordulni egy "Irány a Rány" tábla késztetésére (kíváncsi voltam mi ez) egy kis tóhoz. Ez nem is tudom mi akart itt lenni (forrásvíz?), de meg lehet itt pihenni, stb. Itt a térképen meg is néztem, hogy hol is rontottam el a lefordulást. Visszafelé már nem volt nehéz az eredeti útvonal, mert érdekes módon ezen az oldalon (sávon) ott volt a letérést jelző tábla. Csak a másik irányban hiányzott. o.O Szóval egy kis kirándulás után végül csak az eredeti útvonalamhoz tértem vissza. De nem bántam a kitérőt, mert amúgy is többet fogok majd ezen a vidéken bringázni és felfedezni. "Irány a Rány" "Irány a Rány" "Irány a Rány" "Irány a Rány" "Irány a Rány" "Irány a Rány"

Igazából itt tovább is akartam még menni a fás legelőhöz is, de aztán mivel már kezdtem fáradt lenni a szeles nap miatt, így elvetettem a dolgot. (Ha jól rémlik ide azért eléggé emelkedőkkel tele az út is) Majd máskor megnézem, hogy meg tudom-e oldani. Mellesleg ezzel a plusz kerülővel új napi távolság rekordom is lett, mert így végül 143 Km-ert hoztam össze. (08.40-17.30-ig)

Sajnos a tóparthoz nem tudom, hogy hogyan lehet lemenni legálisan, így csak a magasból lettek képek készítve. Bár utólag a térképet megnézve talán egy susnyáson, erdős részen keresztül oda lehetne tévedni.- Képek itt
#155 Harangodi tó-körkép
nagykálló, harangod, bringázás, tó, felfedezés, lehetőségek2022 / Május
Egy picit offtopik ugyan, de mivel szívem ügye is a dolog és amúgy is figyelemmel tartom az ezzel kapcsolatban lévő híreket, így gondoltam ilyesmi is elfér itt a blogon. Már csak azért is, mert amúgy nagy lehetőség lenne a Tóban, illetve a környékén biciklis célpont szempontjából. De végre kezdik ezt észre is venni és egy ideje tenni is érte. (tervek legalábbis vannak már bringás szempontokból is)

Több éve már (2019 tavasz), hogy elkezdődött a Harangodi víztározó felújítása, ami igazából egy komplex tó rekonstruckió mellett egyéb beruházásokat is magában foglal majd. Én elsősorban a tó újrafeltöltését vártam már egy ideje. Ennek jártam most utána picit jobban. Ugyanis idén tavaszra már elvileg egybefüggő vízfelszínnek kellett volna lennie a tómederben. Ezzel ellentétben pl a Téka tábornál szinte nyoma sincs víznek. A kilátóból is csak pár pocsolya képződményt vettem észre annak nyomaként, hogy már tavaly októbertől elkezdődött a meder feltöltése vízzel. Persze ez betutható annak is, hogy a terület azért elég nagy és mind ez időbe tellik. Node ezzel a tempóval így akkor csak jövő tavaszra lesz végre rendesen víz a tóban...

Már voltam idén itt pár hónapja, hogy megnézzem mi a helyzet, de most ténylegesen körbe jártam a tavat, hogy tényleg lássak is már valami eredmény szerűséget. Víznek nyoma leginkább az autópálya melletti résznél van, illetve onnan picit még befele. De még nem egybefüggő ez sem, csak ilyen nagyobb tócsáknak mondanám. De legalább már itt tényleg látszik valami. :) (Amúgy egy zöld kerekes túra apropóján jöttem el szétnézni.)

Kapcsolódó anyagok:
youtube.com/watch?v=bpWDKh5rFEk
youtube.com/watch?v=W545KKnTuXA
youtube.com/watch?v=mzNvdYglaos

Kapcsolódó képek:



Kapcsolódó bejegyzés: Megújúl a Harangodi-tározó
#154 Erőpróba, Borsod, Bringaút
erőpróba, bringázás, tarcal, teljesítmény, felfedezés, borsod2022 / Április


Ez a bejegyzés annak kapcsán jött létre, hogy cirka 2 hét alatt 2 db túra is lesz Borsodba. (Ami igazából hagyományként évről évre ismétlődik is) Az elsőnek (amin tulajdonképpen már túl is vagyunk) a célpontja a Tarcali Áldó Krisztus szobra volt. Ez a Zöld kerekesek erőpróbája, amit tavaly kihagytam ... és igazából most sem velük mentem, mert én csak kb 11 óra után tudtam elindulni a 9-órai csoportos indulás helyett. :/ A második természetesen a Bringa Piknik lesz május 14-én. Akárhányszor is lesz eme helyekre túra én mindig is menni fogok, ha tehetem. Viszont már (fejben) tervezgetem Borsod többi részébe is a túrákat. Nem ígérem, hogy az idén, de ami késik... Bár a miként megintcsak kérdéses, hiszen 1x1 lévén azért korlátozva vagyok mert ott igencsak vannak dimbek-dombok.

(És) Ha már végül elmentem egyedül Tarcalra (és utána Bodrogkersztúrra is), így alkalmam volt a Tokajt megkerülő (még épülő) bringaút megtekintésére is. Ha jól emlékszem idén tavaszra mondták, hogy kész lesz, de a képeket elnézve én ezt azért kétlem. (lásd képek lentebb!) Egy darabig kész van a még hiányzó Tarcali szakaszból, de a vasúti átjáró előtt több száz méterrel vége lesz. Bodrogkeresztúron pedig még egyáltalán nincs semmi. Még alap is csak egy kisebb szakasznál van. A tóbbi még csak homokos nyomvonal.

Egy biztos, hogy útvonalakból nincsen hiányom. Szabolcsban is szeretnék még több helyre eljutni. Még ha semmi látnivaló sincs egy-egy adott célpontomnál, akkor csak a tekerés és felfedezés (pl a bringautak állapota, milyensége, stb) öröméért. Iletve egyik célom, hogy biciklivel a lehető legtöbb nagyobb településre eljussak a saját megyémben. Csupán azért, hogy elmondhassam magamról, hogy "ez is megvolt".

Kapcsolódó képek:



Kapcsolódó bejegyzés: Terra incognita
#153 Helyzetjelentés: Ébredezés
szezon, téli pihenő, tavasz, Helyzetjelentés, 20222022 / Április
... November közepe óta nem ültem a bringán. Cirka 4 hónapja. (a kettesen persze naponta stabilan ~5 Km megvolt)

Nehezen akart (nálam) beindulni a téli "punnyadás" utáni bringázás megkezdése és nem csak az elhúzódó hideg miatt, hanem én szinte majdnem minden hétvégén (néha vasárnap is) dolgoztam eddig ebben az évben. Így nem nagyon maradt idő semmi másra, csak a megérdemelt pihenésre. És itt most nem panaszkodni akartam, mert ez mind az én döntésem volt, hogy így őszig már nem nagyon akarok fusi/maszek munkát vállalni, hogy tudjak sokat tekerni. Tulajdonképpen ezért hanyagoltam az oldalt is. Így persze minden itteni(blogos) dolgom is elhalasztódott, amit esetleg beterveztem még a December-Március vonalra. Igaz ezek amúgy is maximum csak szerelések, illetve egyéb projektek lehettek volna.

De mivel már pikk-pakk Április lett valahogy (tyűű de megy az idő), így a megfelelő idő már adott, hogy újra nyeregben legyek. Vagyis legyünk! Már Március végén (igaz csak óvatosan) megkezdtem az első bemelegítő köröket, hogy a tényleges jó időben már lazán tudjak akár 100 km-eket is tekeregni.

És (dobpergés!) végre van hír a hátsó fékem problémájának megoldásáról is. Visszapörgettem a blogot és nem akartam elhinni, hogy már tavaly Áprilisban megírtam, hogy szarakszik a hátsó fék. OMG! Egy éven át egy fékkel nyomtam?!! ehh :D Hát na. Kemény vagyok bazze!. Amúgy egyelőre csak annyira haladtam előre vele, hogy tesztjelleggel van egy ideiglenes fékem. Sajnos még pár hetet kell várnom, míg megjön a végleges fékkarom. Utána minden olyan lesz, mint régen. Remélhetőleg ilyen probléma nem fog előjönni a jövőben! (Eddig úgy néz ki, hogy tényleg a fékkarban ment tönkre valami, mert a kölcsön cuccal minden működik rendesen.)

Úgyhogy a szezon elkezdődött végre. A zöldkerekesek is már megkezdték a túrákat nyomatni. Az elsőt már ki is hagytam idén. :/ A többit már nem szeretném. Szerencsére lesznek idén felfedezni valók. (Új Tokaj-Tarcal bringaút szakasz, Új Nagykálló-Napkor bringaút szakasz, újra van víz a Harangodi tóban, és még egyéb új bringaút szakaszok, amik megépültek mostanában.

Úgy hogy nincs más hátra, mint előre. Vagy inkább: A bicikli előre megy, nem hátra! (ehh ^^)
#152 Miért nincs (több) videózás?
bringázás, videózás, kamera, youtube2022 / Január
Régebben csinálgattam videókat is - bár leginkább zenéseket - de aztán az a tevékenységem abbamaradt különböző okok miatt. Az egyik ok, hogy ez a kamerám nem valami túl jó. (igaz a kedvem is alább hagyott egy idő múlva, meg az a fránya idő, amiből sosincs elég, stb) Sem minőségben (bitrate, esti felvételre alkalmatlan, stb), sem formafaktorban sem. (bár kb ugyanúgy néz ki az összes akciókamera.) De talán a fő ok, hogy nehéz vele úgy videózni, hogy ne rázkódjon a kép. Ugyanis semmilyen software-es rázkódás-csillapítás nincsen benne. Utólag is lehetne vele mókolni, de azt kihagynám megfelelő hardwarek nélkül. Pláne, hogy abban sem bízom, hogy elfogadható lenne számomra. Bár nem tudom mára ez milyen fejlődést ért el, de régen kifejezetten utáltam az ilyen videókat nézni. Nagyon fura volt nekem az ide-oda billenő (warping) kép. Persze lehetne venni valami gimbal szerű mechanikai stabilizálót, de akkor megint ott vagyok, hogy azzal együtt egy "órmótlan" valamit kellene valahova felszerelnem. Szóval nem egyszerű ez, hogy normális videókat készítsek akár a túráimról is. (pedig már tervben van egy ideje)

Nekem az ideális az lenne, ha valamilyen kisméretű és lapos kamera létezne, amit esetleg egy mellkasövre (vagy hátitáska övére) tudnék tenni. Vagy, ha simán a baseball sapkámra is rá lehetne tenni, mert olyan pici méretű lenne. (pl külső akkus lenne ebből a szempontból a jó) És persze szolid kinézettel. Van ilyen? Ráadásul amivel nem lenne gond a rázkódó kép sem. ^^ - Hát na! Ez van kéremszépen. Nagyok az igényeim. (minőségben annyira nem nagy, mert elég a fullHD felbontás nekem. Nagy látószög sem érdekel annyira. Viszont jó szenzor lényeges lenne, hogy este is frankó videókat lehessen vele készíteni.) Pluszban nehezíti a dolgokat, hogy nagy összegeket meg igazából nem akarok erre áldozni. A meglévőmmel talán még valamit összehozok azért a jövőben. (mert van egy poénos ötletem, amit kb 5 éve akartam megcsinálni és nem nyugszom, amíg el nem készítem egyszer. ^^) De ezen kívül is talán újra előveszem még 1-1 túránál. Bár nem rég elővettem és kiderült, hogy az akkuja elég hamar veszít a töltésből, így úgy néz ki, hogy ahhoz is hozzá kell majd nyúlnom.
#151 CSM: Lámpa építés, 4. rész
lámpa, fények, világítás, építés, csináldmagad2022 / Január
Kicsit mókoltam az első lámpámmal is pár (5-6) hete. Most egyelőre csak külalakban és rögzítésben, mert nem voltam megelégedve az előző verzió kormányra való felfogatásával. A korábbi lámpa 1-1 kisebb mágnessel rögzült két kormánybilincsre. Tehát ha levettem a lámpát nappal, akkor a kormányon ott maradtak ezek a műanyag bilincsek. Ezen változtattam most. Na meg magán a lámpa "testén" is csiszoltam picit. Továbbra is maradok a mágneses rögzítésnél, hiszen pikk-pakk megvan a fel- és leszerelés. Csak éppen most a stucni kormány rögzítő 4 csavarjára rögzül az egész szerkezet. (vagyis még most csak a felső kettőre és nagyobb/erősebb mágnesekkel.)

Egyelőre ez sem végleges verzió, azért ez erősen látszik is. A végső tervek megvannak a fejemben már, csak nem tudom még abban a formában kivitelezni. Nyilván ez a rajz is csak egy nagyon alap vázat mutat. Bárhogyan is fog kinézni végül (egy darab alumínium tömbből munkálom meg, vagy esetleg több darabból, lesznek-e rajta hűtőbordák, vagy sem, 2 ledes marad-e vagy 1 lesz végül, stb), a lényege a rögzítés, amit kb így akarok. Már 2 db neodymium mágnes is elég jól megfogja, hát még majd 4 darab.

Egy a lényeg, hogy talán egyszer sikerül ezt így ebben a formában megvalósítani. És akkor jóság lesz. De ha nem is 100%-ban így, akkor valamelyest hasonló megoldás lesz, amit esetleg házilag meg tudok csinálni.

(Év végétől az új év elejéig amúgy valami gebasz volt a szerverrel, mert napokig nem tudtam semmilyen módon elérni az oldalt. Elvileg csak az én IP címemmel volt gond... Ehh. Na mindegy. Elvileg most már jó lesz.)

Képek: 02 - 03 - 04

Kapcsolódó bejegyzés: CSM: Lámpa építés, 3. rész