...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack




#24 Lánckenés: Paraffin
teszt, lánckenés, karbantartás2016 / Szeptember


Terepbicaj révén, mindig is utáltam, hogy nagyon hamar koszos, homokos lesz a lánc. Ami 3 okból is rossz. A kenés hatékonysága rohamosan csökken, az apró homokszemek elkoptatják a láncot és harmadrészt hangos is lesz tőle a bicikli. Illetve folytathatnám még hogy mindezek után a tisztítása is piszkos. Sokat olvastam a neten, mit kellene használni. De arra jutottam, hogy nincsen tuti jó módszer. Csak olyan, ami egyeseknek jobb. Mindegyik módszer egyénfüggő. Én egy teszt erejéig azt gondoltam, adok egy esélyt a paraffinozásnak. Legelőször tiszta paraffinnal, azaz itthon gyertyaviaszként nevezett anyaggal próbálkoztam. A dolog egyszerű. A megtisztított láncot a felolvasztott viaszba kell mártani és ott hagyni pár percig, míg a légbuborékok ki nem jönnek a görgők közül. (Egy kis rázással segíthetünk eme folyamatnak.) Azután kiemeljük és hagyjuk megszáradni. Száradás utána a lánc eléggé merev lesz, ezért nekünk kell kézzel hajlíthatóvá "törnünk", hogy egyáltalán fel tudjuk tenni a bicajra.

Tapasztalataim:
Az első napokban iszonyat halk a lánc. Sose volt még ilyen ez előtt. Talán csak amikor először ültem az új biciklire. Hiszen akkor még a gyári láncon semennyi porszemcse nem volt. De ez idővel - főleg ha nem aszfalton közlekedünk - változni fog sajnos. Én azt untam meg leginkább, hogy a frissen mosott és olajozott láncú biciklimmel, ahogy bementem az erdőbe, az első kerék rögtön felhordta a porszemeket a láncra, ami azon nyomban hallható is lett (mint darálás). :( És ez innentől csak rosszabbodott. 2-3 nap után muszáj volt tisztítanom és újraolajoznom. Node visszatérve a paraffinhoz. Napokkal később picivel ugyan hangosabb lett a lánc, de se egy látható por szemcse, se daráló hang nem volt sehol. :) Viszont sok viasz már az első pár métereken kitördelt, hiszen elég merev a 100%-os paraffin. De még ekkor is jobbnak ítéltem meg, mint az olajozást. Hetente újraviaszoztam a láncot, mert kezdett hangosabb lenni. Bár semmi nyikorgás meg semmi ilyesmi, csak maga a lánc zaj lett picit hangosabb. Főleg az első naphoz képest.

Egy ideig így használtam. Aztán a neten olvasgatva láttam, hogy nem ártana keverni valamivel. Én kezdetben méhviaszt adtam még hozzá. Nem sokat változott a dolog, bár valamennyire képlékenyebb volt a végtermék. Most ott járok, hogy 2/3 rész viasz és 1/3 rész paraffin olaj elegyet használok. Érezhetően puhább így a kence. De mégis még szilárdnak hat. Persze így már több koszt szed össze mint a sima paraffin, de mégse olyan sokat mint a sima olaj. És daráló hangot se ad még. Egyelőre maradok ennél a receptnél. Átlagban hetente így is 1x újra kenem. (kb 100-150 kilométerenként) De ha nagyon sokat megyek, akkor hamarabb is. Pusztán elővigyázatosságból. Lehet többet is bírna, de na. :)

Nem mellesleg a tisztítás is sokkal gyorsabb lett így. Nincsen olajsár a kazettán, se a lánctányéron és a láncon is csak egy könnyen letörölhető vékony, picit koszos massza van. Nem is úgy koszol mint az olaj. Könnyebb letörölni is. :) Persze ennek ellenére én ugyanúgy tisztítom a láncot mint előtte. A lánc leszedése után oldószerben rázom a láncot. 2x egymás után tiszta oldószerben. A lánc száradása után pedig újra mehet a viasz fürdőbe.

További képek: Olvadt paraffin és lánc - Felszerelve - Lánc