...egy
rendhagyó
bringás
°blog
...szerelés, elmélkedés, történet, vélemény, tuning, dekoráció, ötlet, túra, hack
#45 Karbantartás, tisztítás
vélemény, karbantartás 2018 / Április


Megnéztem a neten, hogy mit takar egy átlagos kerékpár nagygenerál.

"Tartalmazza a kerekek centrírozását, az első és hátsó agy tisztítását, zsírzását; a kormánycsapágy tisztítását, zsírzását; a középcsapágy takarítását és újra zsírzását; a lánc és fogaskerekek tisztítását, a lánc olajozását; a váltók és fékek takarítását, beállítását, valamint a gumik felpumpálását."

Amit én eddig kihagytam ebből a listából, az az agyak szétszedése és zsírzása, illetve a középcsapágy zsírzása. De ha jól tudom az én középcsapágyam telesen zárt, ezért azt nem is lehet. Meg én általában folyamatosan tartom karban a gépet, nem egy évben 1x. Amit legtöbbször szétszedtem már és újra kentem, az az első rugós tag volt. Igaz ezt is csak részlegesen. Lehet ideje lesz már egy teljes újra zsírzásnak.

A tisztítás más tészta. Ha jól emlékszem, egyetlen egyszer mostam le a bringámat, amióta meg van. Akkor is csak vizes szivaccsal. Azóta olyan, amilyen. Nem igénytelenség ez, hanem egy terep bringa ilyen. Elkerülhetetlen, hogy ilyen legyen a napi használattól. A por nyáron bizony rászáll, a sár meg ráverődik. De engem meg ez nem zavar, szóval marad is így. Igaz, néha leöntöm vízzel a rászáradt sarat, hogy levigye a nagyját egy-egy dagonyázás után. De az is igaz, hogy annyira nagyon durván saras még sose volt. Szerintem ez teljesen rendben van még..

Kivülről úgy tűnhet, hogy nem is törődöm a bicajjal. Pedig a hajtást, illetve a mozgó alkatrészeket hetente tisztítom és kenem. Arra mindig figyelek, hogy ezek rendesen működjenek és ne kopjanak olyan gyorsan. És nekem a kerékpár legyen halk is! Ehhez pedig elengedhetetlen, hogy a kenés rendben legyen. Amitől fogom a fejem az az, amikor látom, azaz hallom is, hogy elhanyagolt és rozsdás lánccal és fogaskerekekkel is közlekednek egyesek.

Eleinte a karcoktól is védtem, de egy ideje már az se érdekel. Van is rajta már elég festék kopás és karcolódás. Végül is nem a vitrinbe vettem meg, hanem használni. Tény, hogy ha majd egyszer el akarnám adni, akkor ezek miatt kevesebbet fog érni. Meg aztán majd lehet megint át lesz festve pár év múlva és az is ronthatja az értékét, mert már nem eredeti. Na bumm! :)